Alles over Albir2024-06-08T15:16:00+00:00

Alles over Albir

Albir is een kleine plaats en behoort tot de gemeente Alfaz del Pi aan de Costa Blanca in Spanje. Vanaf het kleine gezellige centrum loop je via de Av. del Albir richting het langgerekte zand en stenen strand. Daar begint de brede marmeren boulevard ‘El paseo de las Estrellas’ die overloopt in de weg richting Altea. Albir is een dichtbevolkte plaats waarvan ongeveer de helft buitenlands is en bestaat uit meer dan 50 verschillende nationaliteiten.

Alles over Albir

Albir is een kleine plaats en behoort tot de gemeente Alfaz del Pi aan de Costa Blanca in Spanje. Vanaf het kleine gezellige centrum loop je via de Av. del Albir richting het langgerekte zand en stenen strand. Daar begint de brede marmeren boulevard ‘El paseo de las Estrellas’ die overloopt in de weg richting Altea. Albir is een dichtbevolkte plaats waarvan ongeveer de helft buitenlands is en bestaat uit meer dan 50 verschillende nationaliteiten. Albir ligt op 144 km van Valencia, 50 km van Alicante en op 6,5 km van Benidorm.

Activiteiten om te doen

Wat is er te doen in Albir? Verken de Costa Blanca tijdens een spannende buggytour, geniet van het panoramische uitzicht vanaf Faro del Albir, of duik in de geschiedenis bij het Museo al Aire Libre Villa Romana. Ontspan op de prachtige stranden Playa del Albir of Playa del Racó Albir, of geniet van een wandeling langs de marmeren boulevard. Spot kleurrijke muurschilderingen en andere kunstwerken tijdens een verkenningstocht door de stad.

Restaurants & bars

Je hebt in Albir een ruime keuze aan eet- en drinkgelegenheden. Zowel aan de boulevard als in het kleine centrum vind je leuke restaurants waar je kunt genieten van de oosterse, mediterraanse en fusion keuken of zelfs een Nederlandse snackbar. De meeste restaurants en bars bevinden zich aan de Av. de l’Albir.

Stranden & baaien

Onderstaand een overzicht van de stranden en baaien van Albir. Ze zijn benoemd op volgorde van noord naar zuid. De stranden met een blauwe vlag worden aangemerkt met een blauw 🔷 teken:

 • Playa del Albir: het meest bekende strand van Albir. Het is ongeveer 6 kilometer lang en het heeft redelijk helder water en het bestaat voornamelijk uit kiezels en stenen;
 • Playa del Racó Albir🔷: dit strand ligt in het verlengde van het bovengenoemde strand en dit strand ligt het dichtst bij het centrum van Albir. Het heeft voor een gedeelte fijn zand maar voornamelijk bestaat het ook uit kiezels en stenen. Het is perfect voor gezinnen vanwege de nabijheid van restaurants en winkels;
 • Cala de Albir: vlak bij het einde van het strand van Albir. Je kunt hier komen door richting de vuurtoren van Albir te wandelen en vroeg op de route een zijstraatje in te slaan;
 • Cala de La Mina (Platgeta de la Mina): dit is een kleine baai, omgeven door rotsen en pijnbomen. Het is perfect om je boot aan te leggen en om te snorkelen vanwege de helderheid van het water en de verscheidenheid aan zeeleven.
Het strand in Albir.

Foto: het goudkleurige zandstrand in Albir.

Winkels & supermarkten

De meeste kleine en relatief onbekende winkels bevinden zich aan de Av. de l’Albir. Ben je op zoek naar kleding en wil je echt shoppen? Dan kun je het beste naar ‘Centro Comercial La Marina‘, dit shoppingcenter ligt vanuit Albir vlak achter Benidorm. Met de auto ben je er in 15 minuten. Je vind hier onder andere kledingwinkels van Bershka, H&M, C&A, MANGO, Jack & Jones, Springfield, Guess en Zara. Verder vind je hier ook een ALE-HOP, Rituals, Jysk, ACTION en zelfs een IKEA.

ALE-HOP

Aan de boulevard in Albir vind je ALE-HOP. Ze bieden een breed scala aan leuke en originele producten tegen betaalbare prijzen. Denk aan speelgoed, feestartikelen, schrijfwaren, huishoudelijke artikelen en kleine elektronica. Ook in Albir is de ALE-HOP te herkennen aan de zwart-witte koe bij de ingang van de winkel.

Nederlandse supermarkten

Ben je geëmigreerd of op vakantie en kun je Nederlandse producten niet missen? Dan kun je terecht bij een aantal supermarkten waar je Nederlandse en Belgische producten kunt kopen:

 • SuperCostaBlanca: een Spaanse supermarkt met producten uit Nederland, maar ook Duitsland, Engeland, Noorwegen en Zweden;
 • Super de Buren: jouw originele en gezellige Nederlands-Belgische supermarkt in Albir met een gezellige lunchroom en zonnig terras. Je vind er o.a. ook een cadeaushop, slager, kaasboer en visboer.

Parkeren

Parkeren in Albir kan zowel in het centrum als aan de boulevard. Overal is het gratis parkeren. Parkeer je in het centrum dan kun je terecht op de grote parkeerplaats waar normaal gesproken de rommelmarkt wordt gehouden. Vanuit daar kun je via ‘de hoofdstraat’ ‘Av. de l’Albir’ richting de boulevard lopen.

Het is ook mogelijk om je auto te parkeren in Altea. Vanuit daar kun je langs het water richting de boulevard van Albir lopen.

Wijken

Albir is een relatief kleine stad aan de Costa Blanca en heeft daarom geen wijken in de traditionele zin van het woord. Toch zijn er enkele gebieden in Albir die bekend zijn en die een eigen karakter hebben, zoals:

 • Playa del Albir: dit is het strandgebied van Albir en het meest toeristische deel van de stad. Het heeft een lange boulevard met restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden;
 • Centro de Albir: dit is het centrum van Albir, dat voornamelijk bestaat uit een lange straat met diverse winkels, restaurants en bars;
 • El Pinar: dit gebied ligt in het noorden van Albir en bestaat voornamelijk uit villa’s en appartementen;
 • Foya Blanca: dit is een woonwijk ten westen van Albir, met voornamelijk vrijstaande huizen en villa’s.
Het uitzicht op Albir & Altea.

Foto: het uitzicht op Albir & Altea vanaf Torre de la Punta de l’Albir.

Natuur

Het ‘natuurlijke’ hoogtepunt van Albir is het Parque Natural de la Serra Gelada. Dit beschermd natuurgebied bestaat uit ruige kliffen, pijnbomen en mediterrane flora. Het is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Het gebied bestrijkt meer dan 5.600 hectare en bereikt hoogtes van meer dan 300 meter.

Liefhebbers van een goede wandeling kunnen vanaf Benidorm het gebied in. Het is ook mogelijk om een korter stuk te wandelen vanaf Albir. Je loopt dan richting de vuurtoren van Albir.

Andere hoogtepunten in de omgeving van Albir zijn o.a.:

 • Guadalest: dit pittoreske dorpje ligt in de bergen, op ongeveer 30 minuten rijden van Albir. Het dorpje is beroemd om zijn kasteel, de Guadalest stuwdam, en de prachtige uitzichten;
 • Fonts de l’Algar: dit natuurgebied met watervallen en poelen ligt in de gemeente Callosa d’en Sarrià, op ongeveer 15 minuten rijden van Albir;
 • Sierra de Bernia: dit berggebied met toppen tot 1129 meter hoogte, ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Albir.

Sport

Albir beschikt met Albir Garden Sports over één van de grootste sportresorts van Spanje. Het is een professionele, complete en rustige trainingsplek met allerlei mogelijkheden. Ze beschikken o.a. over tennisbanen, voetbalvelden, een golfbaan, een sportbaan, een atletiekstadion, zwembaden, een sportschool en wellness.

Evenementen

 • Begin juli: Alfas del Pi organiseert elke zomer een internationaal filmfestival. Het wordt al meer dan 30 jaar gevierd en er zijn veel film- en tv-sterren aanwezig, er zijn premières van de rode loper, een filmwedstrijd voor beginnende filmmakers, verschillende gratis filmvertoningen op het strand en in het Casa del Cultura.

Geschiedenis

Albir diende ooit als verdediging voor het bergdorp Polop. De naam, afgeleid van het Arabische “grasland” of “weide”, getuigt van de uitgestrekte weilanden waar vee graasde tijdens de Moorse bezetting. Na de christelijke herovering werden deze weiden omgezet in vruchtbare landbouwgrond, met citrusvruchten en amandelen als prominente teelten.

De naam ‘Alfaz del Pi’

Rond de 13e eeuw kwam Albir onder christelijke heerschappij. De stad groeide geleidelijk en beleefde in de 18e eeuw een bloeiperiode dankzij de wijnbouw. In 1786, na een lange onafhankelijkheidsstrijd, symboliseerde de planting van een pijnboom op het dorpsplein de nieuwe naam: Alfaz del Pi. “Alfaz” verwijst naar de vruchtbare vallei, terwijl “Pi” (pijnboom) in het Valenciaans de boom op het plein vertegenwoordigt. In 1836 werd Alfaz del Pi officieel onafhankelijk van Polop, een status die het tot op heden heeft behouden.

Kunst & cultuur

Geïnteresseerd in meer geschiedenis? Breng dan een (gratis) bezoek aan het openluchtmuseum Museo al Aire Libre Villa Romana de l’Albir. Ook wel de Romeinse Villa van l’Albir genoemd. Je leert hier meer over het ritueel van het baden in warmwaterbronnen die meer dan vijftienhonderd jaar geleden zijn gebouwd. Tegenwoordig worden er jaarlijks nog steeds opgravingen gedaan waardoor het museum steeds verder uitgebreid wordt.

Op het gebied van cultuur kun je terecht bij Casa de Cultura, ook wel het Cultuurhuis van L’Alfàs del Pi. Het gehele jaar door verzorgd men een programma met onder andere muziek, theater, film, tentoonstellingen en trainingen.

Wist je dat…

 • de Arabieren het gebied van 711 – 1258 hebben bezet;
 • Albir in de 16e eeuw Alfaz del Polop heette (omdat het toebehoorde aan Polop);
 • L’Alfas del Pi een van de oudste bomen van Spanje heeft, vermoedelijk een karobboom van ongeveer 850-950 jaar oud;
 • het 17e-eeuwse systeem van waterkanalen is zo’n 345 jaar later nog grotendeels intact;
 • Albir is sinds 1995 ontwikkeld op land dat voornamelijk wordt gebruikt voor de citrusproductie;
 • L’Alfas del Pi heeft het hoogste percentage Noorssprekenden van alle nederzettingen waar ook ter wereld buiten Noorwegen.

Overnachtingen: boek een hotel of appartement in Albir:

Vakanties: boek via een reisbureau een vakantie naar Albir:

Vliegtickets: boek vliegtickets naar Alicante of Valencia:

Nieuws & blogs

Jouw vakantie naar Albir

Overnachtingen: boek een hotel of appartement in Albir:

Vakanties: boek via een reisbureau een vakantie naar Albir:

Vliegtickets: boek vliegtickets naar Alicante of Valencia:

Ga naar de bovenkant