Alles over Denia2024-06-08T15:29:23+00:00

Alles over Dénia

Dénia is een visserplaats en badplaats aan de Costa Blanca in Spanje. Omgeven door de prachtige natuur ligt de stad tussen Valencia en Alicante. De plaats staad bekend om haar gastronomie, wat niet voor niets naar voren komt in het logo. Ook de grote jachthaven wordt veel bezocht. Er zijn veel ligplaatsen en daarnaast geniet van je bij een aantal restaurants van een indrukwekkend uitzicht op zee. Dénia is net als Altea en Javea een populaire vakantiebestemming

Alles over Dénia

Dénia is een visserplaats en badplaats aan de Costa Blanca in Spanje. Omgeven door de prachtige natuur ligt de stad tussen Valencia en Alicante. De plaats staad bekend om haar gastronomie, wat niet voor niets naar voren komt in het logo. Ook de grote jachthaven wordt veel bezocht. Er zijn veel ligplaatsen en daarnaast geniet van je bij een aantal restaurants van een indrukwekkend uitzicht op zee. Dénia is net als Altea en Javea een populaire vakantiebestemming. Dénia ligt op 106 km van Valencia, 91 km van Alicante en op 52 km van Benidorm. Denia heeft een oppervlakte van ruim 65 km² en telt ongeveer 44.000 inwoners.

Activiteiten om te doen

Dénia biedt een scala aan activiteiten voor jong en oud. Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen met een bezoek aan het Kasteel van Dénia en het Archeologisch Museum. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in natuurpark Montgó. Hier kun je prachtige wandelingen maken en diverse flora en fauna bewonderen. Liever iets actiefs? Ga dan duiken of snorkelen in de heldere wateren bij Les Rotes, of huur een fiets en verken de mooie omgeving. Dénia heeft ook een mooie jachthaven waar je veel horeca-gelegenheden vindt.

Restaurants & bars

Dénia heeft een gevarieerd horeca-aanbod en voor elk wat wils. Van traditionele tapasbars tot moderne mediterrane restaurants, Dénia heeft iets te bieden voor elke smaak en elk budget. Je vindt restaurants en bars in het centrum, aan de boulevard en aan en ‘op’ de haven.

Stranden & baaien

Onderstaand een overzicht van de stranden van Dénia. Ze zijn benoemd op volgorde van noord naar zuid. De stranden met een blauwe vlag worden aangemerkt met een blauw 🔷 teken:

 • Playa Dénia:
 • Playa Les Deveses;
 • Playa de la Almadraba;
 • Playa Molins C Llac Tana;
 • Playa Els Molins;
 • Playa de Les Bovetes;
 • Playa Calamar;
 • Playa de las Marinas🔷: dit is het belangrijkste strandgebied van Dénia, dat zich uitstrekt over meerdere kilometers. Het heeft fijn zand, ondiep water en biedt een scala aan voorzieningen, zoals restaurants, bars en watersportmogelijkheden;
 • Playa de les Marines; een strand in het verlengde van Playa de las Marinas in de richting van de haven van Dénia;
 • Playa Escollera Norte en Dénia; een klein strand pal aan de haven van Dénia, dit strand is hond-vriendelijk;
 • Playa Marineta Cassiana🔷: dit strand ligt naast de jachthaven van Denia en biedt een rustige en familievriendelijke sfeer. Het heeft fijn zand, ondiep water en is ideaal om te zwemmen en te zonnebaden;
 • Playa de María Casiano: dit strand loopt over vanuit Playa Marineta Cassiana;
 • Playa del Trampolí: nog verder aan de zuidkant van Dénia, op deze plek vind je een ‘duikplank’;
 • Playa de les Rotes: gelegen aan de zuidkant van Dénia, biedt dit strand een meer rotsachtige omgeving met kristalhelder water. Het is populair bij snorkelaars en duikers vanwege de onderwatergrotten en de rijke onderwaterwereld.
 • Cala el Gosset:
 • Cala les Rotes;
 • Cala de Aigua Dolç.
Het uitzicht vanaf het kasteel in Denia.

Foto: het uitzicht vanaf het kasteel in Denia.

Winkels & supermarkten

De meeste winkels bevinden zich in het centrum van Dénia. Je vindt ze als je vanaf de haven het centrum in loopt vanaf de rotonde. En aan de straat die paralel ligt aan deze straat.

Hier vind je onder andere een MANGO (voor heren, dames en kids), een Intimissimi en een GEOX schoenenwinkel.

Wil je uitgebreid shoppen dan kun je ook naar Portal de la Marina Shopping Center. Dit winkelcentrum ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Dénia. Hier vind je onder andere een H&M, C&A, Springfield, ZARA, IKEA en Rituals.

Nederlandse boodschappen

Dénia beschikt over zo’n 20 supermarkten verdeeld over de hele plaats. Je vindt er twee grote 2 Aldi’s: 1 aan de west-kant en 1 aan de oost-kant. Ook vind je er 2 grote Lidl’s: 1 aan de west-kant en 1 aan de zuid-kant van Dénia. De supermarkten zijn vrijwel op dezelfde manier ingericht als in Nederland en België en je vindt er ook veel dezelfde producten.

Wijken

 • Casco Antiguo: dit is het historische centrum van Dénia, ook wel bekend als de oude stad. Het is gelegen rondom het kasteel van Dénia en bestaat uit smalle straatjes, historische gebouwen en pleinen. Hier vind je ook veel restaurants, bars en winkels;
 • Les Roques: gelegen aan de voet van het kasteel, is Les Roques een pittoreske wijk met traditionele huizen en smalle straatjes. Het staat bekend om zijn authentieke sfeer en is een favoriete plek voor fotografie;
 • El Puerto: deze wijk ligt rondom de jachthaven van Dénia en is levendig en bruisend. Het biedt tal van restaurants, bars en winkels, evenals een prachtig uitzicht op de boten en de zee;
 • Las Marinas: dit is een lang strandgebied aan de noordkant van Dénia. Het strekt zich uit over meerdere kilometers en biedt een verscheidenheid aan stranden, hotels, appartementen en vakantiecomplexen;
 • Las Rotas: gelegen aan de zuidkant van Dénia, is Las Rotas een prachtige kuststrook met rotsachtige baaien en kristalhelder water. Het is een rustiger gebied en staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en duikmogelijkheden;
 • La Pedrera: deze wijk ligt iets landinwaarts en biedt een mix van residentiële gebieden en landelijke landschappen. Het is een rustige omgeving met een aantal prachtige villa’s en landhuizen.
De ferry voor de tocht van Denia naar Ibiza.

Foto: De ferry voor de tocht van Denia naar Ibiza.

Natuur

Dénia is omgeven door prachtige natuur, waaronder de volgende twee natuurparken:

 • Parque Natural del Montgó:

Dit bergachtige natuurpark biedt adembenemende uitzichten, wandel- en fietsroutes, en een rijke flora en fauna. De berg Montgó, met zijn 753 meter de hoogste berg van de regio, is zeker een bezoek waard.

 • Parque Natural del Montgó, Dénia:

El Marjal de Pego-Oliva: Dit moerasgebied is een belangrijke habitat voor vogels en andere dieren. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en genieten van de rust en ruimte.

Sport

Dénia beschikt over een gemeentelijk sportcentrum. Een plek om te sporten, te ontspannen en voor jezelf te zorgen. Dankzij de samenwerking tussen de gemeenteraad van Dénia en Aqualia, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw en het beheer, beschikt het over moderne faciliteiten. Denk aan een verwarmd 25 meter zwembad, een pilates-studio, een zeer uitgebreide spa-wellness, een fitnesscentrum en padelbanen. Daarnaast staat er een team van meer dan 30 professionals klaar om jou bij te staan ​​en te helpen sporten op de meest gezonde manier.

Evenementen

 • Februari – maart: een jaarlijks terugkerend evenement in Dénia: Fallas de Dénia, een uitbundig festival vol kleur, muziek, satire en vuurwerk dat elk jaar plaatsvindt van 8 februari tot 19 maart. Prachtige, gigantische monumenten van papier-maché worden opgesteld, waarna de stad bruist van pasacalles, mascletaes, concerten, verbenas en paella-maaltijden. Hoogtepunten zijn La Ofrenda, waar bloemenoffers worden gebracht, en La Cremà, waarbij de fallasmonumenten in een spectaculaire vuurwerkshow vergaan. Dit unieke festival biedt een onvergetelijke ervaring vol Spaanse traditie en uitbundige feestvreugde.
Het einde van de haven van Denia.

Foto: het einde van de haven van Dénia.

Geschiedenis

De geschiedenis van Dénia strekt zich uit over vele eeuwen, met sporen van menselijke bewoning die teruggaan tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende overheersers gekend, waaronder de Romeinen, Visigoten, Byzantijnen en Moren.

Tijdens de Romeinse periode was Dénia bekend als “Dianium” en speelde het een belangrijke rol als handelscentrum en havenstad. De stad werd later veroverd door de Arabieren in de 8e eeuw en maakte deel uit van het islamitische kalifaat van Cordoba. Onder Moorse heerschappij werd het kasteel van Dénia gebouwd, dat nog steeds een opvallend kenmerk is van de stad.

In de 13e eeuw veroverde koning Jaime I van Aragon Dénia op de Moren en werd het een christelijke stad. Het kasteel van Dénia werd verder versterkt en diende als een belangrijk bolwerk in de verdediging van de regio. In de daaropvolgende eeuwen speelde Denia een rol in verschillende conflicten en werd het regelmatig aangevallen door piraten.

Tijdens de 19e eeuw, met name in de 19e eeuw, begon Dénia zich te ontwikkelen als een belangrijke havenstad, voornamelijk voor de export van rozijnen en andere lokale producten.

In de moderne tijd groeide de plaats uit tot een populaire toeristische bestemming vanwege de prachtige stranden, het milde klimaat en de rijke culturele erfgoed. Vandaag de dag combineert Dénia zijn historische charme met een bloeiende toeristische sector en biedt het bezoekers een mix van geschiedenis, stranden, culinaire tradities en een levendige sfeer.

De naam ‘Dénia’

De oorsprong van de naam “Dénia” is niet volledig duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over de herkomst ervan. Eén van de meest geaccepteerde theorieën is dat de naam afkomstig is van het Griekse woord “Hemeroskopeion”, wat “uitkijkpunt” betekent. Dit zou kunnen verwijzen naar de strategische locatie van Denia, gelegen op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee.

Een andere mogelijke herkomst van de naam is afgeleid van het Arabische woord “Daniya” of “Ad-Danya”, wat “versterkte plaats” of “kasteel” betekent. Dit zou kunnen verwijzen naar het historische kasteel van Dénia, dat een prominente rol speelde in de verdediging van de regio.

Kunst & cultuur

Dénia heeft een rijk cultureel erfgoed, met een interessante mix van invloeden uit verschillende perioden. De stad heeft dan ook veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Hier zijn enkele highlights:

Musea:

 • Museu Arqueològic de Dénia (MAD): Dit museum herbergt een uitgebreide collectie archeologische vondsten uit de regio, van de prehistorie tot de middeleeuwen;
 • Museu Etnològic de Dénia: Dit museum toont de traditionele manier van leven in de regio Valencia;
 • Museu de la Mar: Dit museum is gewijd aan de maritieme geschiedenis van Dénia;
 • Ajuntament de Dénia: In dit prachtige stadhuis bevindt zich een kunstgalerie met wisselende tentoonstellingen.

Monumenten:

 • Kasteel van Dénia: dit imposante kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving;

 • Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis: deze prachtige basiliek werd gebouwd in de 18e eeuw en is een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Dénia;

 • Torre del Consell: deze toren werd gebouwd in de 15e eeuw en was vroeger de klokkentoren van de stad.

Wist je dat…

 • Denia ruim 20 kilometer aan stranden heeft;
 • de Montgó met 753 meter de berg is met het hoogste punt in de regio Marina Alta;
 • de haven van Denia een van de grootste jachthavens in Spanje is en het meer dan 2.000 ligplaatsen voor jachten en boten heeft.

Het logo van de plaats Dénia aan de Costa Blanca.

Overnachtingen: boek een hotel of appartement in Dénia:

Vakanties: boek via een reisbureau een vakantie naar Dénia:

Vliegtickets: boek vliegtickets naar Alicante of Valencia:

Nieuws & blogs

Jouw vakantie naar Dénia

Het logo van de plaats Dénia aan de Costa Blanca.

Overnachtingen: boek een hotel of appartement in Dénia:

Vakanties: boek via een reisbureau een vakantie naar Dénia:

Vliegtickets: boek vliegtickets naar Alicante of Valencia:

Ga naar de bovenkant