Alles over Jalón2024-06-08T16:15:34+00:00

Alles over Jalón

Jalón, ook bekend als Xaló, is een klein dorpje gelegen in de regio Marina Alta aan de Costa Blanca in Spanje. Het ligt in de provincie Alicante en het dorp is omringd door bergen en wijngaarden. Jalón staat bekend om zijn landelijke charme, rustige sfeer en prachtige landschappen. Jalón ligt op 120 km van Valencia, 80 km van Alicante en op 40 km van Benidorm.

Alles over Jalón

Jalón, ook bekend als Xaló, is een klein dorpje gelegen in de regio Marina Alta aan de Costa Blanca in Spanje. Het ligt in de provincie Alicante en het dorp is omringd door bergen en wijngaarden. Jalón staat bekend om zijn landelijke charme, rustige sfeer en prachtige landschappen. Jalón ligt op 120 km van Valencia, 80 km van Alicante en op 40 km van Benidorm. Jalón heeft een oppervlakte van ongeveer 35 km² heeft en telt ongeveer 2.750 inwoners.

Activiteiten om te doen

  • Iglesia de Santa María: de kerk van Santa María is een belangrijk historisch en religieus monument in het centrum van Jalón. Het heeft een karakteristieke architectuur en is een plek van cultureel belang;
  • Vallei van Jalón (Vall de Pop): de natuurlijke omgeving rond Jalón staat bekend als de Vall de Pop en biedt prachtige uitzichten op het omringende landschap, waaronder bergen, valleien en wijngaarden. Het is een ideale plek voor wandelingen en fietstochten;
  • Riu Rau: dit is een traditionele constructie die werd gebruikt voor het drogen van druiven en rozijnen. De Riu Rau is een karakteristiek voorbeeld van agrarische architectuur in de regio en herinnert aan de wijnbouwgeschiedenis van Jalón;
  • Bodega Cooperativa: Jalón staat bekend om zijn wijnproductie. Bezoekers kunnen lokale wijnen proeven en kopen bij de lokale wijnmakerijen, waaronder de Bodega Cooperativa de Xaló;
  • Zaterdagmarkt: elke zaterdagochtend wordt er in Jalón een kleurrijke markt gehouden, bekend als de Rastro. Hier kun je lokale producten, ambachten en antiek vinden.
Een prachtig beeld van de wijngaarden in Jalón.

Een prachtig beeld van de wijngaarden in Jalón. Foto: Comunitat Valenciana.

Winkels & Supermarkten

Er zijn weinig winkels in Jalón. Je kunt wel terecht bij het enige winkelcentrum het het dorp genaamd Centre Comercial La Teulera, vlakbij bevindt zich voldoende parkeergelegenheid.

Jalón kent 3 supermarkten. 2 aan de oost-kant; een Carrefour en een MyMercat. En 1 supermarkt aan de west-kant; een Mas y Mas.

Wijken

Het dorp Jalón (Xaló) is relatief klein en heeft geen strikt gedefinieerde wijken zoals je die in grotere steden zou vinden. In plaats daarvan bestaat Jalón uit verschillende buurten en verspreide woongebieden in en rondom het centrum. Enkele kenmerken van de verschillende delen van Jalón zijn:

  • Centrum van Jalón: het historische centrum van Jalón is charmant en wordt gekenmerkt door smalle straatjes, oude pleinen en traditionele architectuur. Hier vind je mogelijk lokale winkels, restaurants en historische bezienswaardigheden;
  • Verspreide woonwijken: rond het centrum van Jalón bevinden zich verspreide woonwijken met villa’s en huizen. Deze gebieden bieden wellicht rustigere woonomstandigheden met uitzicht op het omringende landschap, inclusief de nabijgelegen wijngaarden en bergen;
  • Landelijke omgeving: de directe omgeving van Jalón is vaak landelijk, met wijngaarden en boomgaarden die kenmerkend zijn voor de regio. De landelijke omgeving biedt mogelijkheden voor wandelingen en genieten van de natuur.
Església de Santa Maria de Xaló. Foto Comunitat Valenciana.

Església de Santa Maria de Xaló. Foto: Comunitat Valenciana.

Geschiedenis

Jalón, gelegen aan de Costa Blanca in Spanje, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De regio heeft door de eeuwen heen verschillende beschavingen zien komen en gaan, waaronder de Romeinen, Moren en christelijke koninkrijken.

De naam “Jalón” zelf draagt sporen van deze diverse culturele invloeden. Tijdens de Moorse overheersing stond de regio bekend om zijn landbouw, met name de teelt van druiven en amandelen, wat ook vandaag de dag nog steeds een kenmerk is van het landschap.

De naam “Jalón”

Jalón (Xaló) is van oorsprong een Valenciaanse en Catalaanse naam. Het kan afkomstig zijn van het Latijnse woord “gallonem,” wat “grote kip” of “haan” betekent.

In het geval van Jalón kan de naam mogelijk zijn afgeleid van oudere talen zoals het Iberisch of het Arabisch, gezien de geschiedenis van het Iberisch schiereiland. Het gebied heeft door de eeuwen heen invloeden gekend van verschillende culturen, waaronder de Romeinen en de Moren, wat de diversiteit in taal en cultuur verklaart.

De wekelijkse (vlooien)markt op zaterdag in Jalón. Foto: Comunitat Valenciana.

De wekelijkse (vlooien)markt op zaterdag in Jalón. Foto: Comunitat Valenciana.

Het logo van de plaats Xaló aan de Costa Blanca.

Overnachtingen: boek een hotel of appartement in Jalón:

Vakanties: boek via een reisbureau een vakantie naar Jalón:

Vliegtickets: boek vliegtickets naar Alicante of Valencia:

Nieuws & blogs

Ga naar de bovenkant