Top gastronomie in Alicante, de stad van de rijst
Alicante heeft de prestigieuze titel van Spaanse Gastronomische Hoofdstad van 2025 gewonnen en neemt het stokje over van Oviedo, de titelhouder van 2024. De Andalusische stad Antequera kreeg een eervolle vermelding als runner-up.
In dit artikel maak je verder kennis met de gastronomie van Alicante en waarom deze zo bijzonder is.

De stad van 1001 rijstgerechten
Alicante toont een ongeëvenaarde passie voor de mediterrane keuken, met rijst als het hart van haar culinaire identiteit. De stad staat bekend als de ‘stad van duizend-en-één rijstgerechten’.
Dat blijkt uit de verschillende soorten en smaken zoals arroz al horno (gebakken), arroz con costra (met een korst) en de iconische arroz a banda (gekookt in visbouillon). Ze variëren van droge rijstgerechten tot romigere recepten zoals melosos en zelfs bouillonachtige stijlen, zoals een caldero uit het nabijgelegen Murcia.
37 gecertificeerde restaurants
De stad herbergt 37 gecertificeerde restaurants onder het kwaliteitslabel “Alicante Stad van de Rijst“, die uitzonderlijke normen garanderen bij de bereiding van dit geliefde basisproduct. De kern van deze gerechten wordt gevormd door de beste ingrediënten van het mediterrane dieet: extra vierge olijfolie; saffraan; ñora-pepers; en de kenmerkende salmorreta-kruiden van de regio.
Deze prestigieuze benaming wordt verder versterkt door de introductie van het merk “Alicante Gourmet“, dat tot doel heeft de gastronomische reputatie van de stad op een wereldwijd podium te tillen.

Geef een reactie