Alles over Benissa2024-05-04T20:23:23+00:00

Alles over Benissa

Benissa, behorend tot de gemeente Benissa, is één van de oudste plaatsen aan de Costa Blanca in Spanje. De plaats ligt op 275 meter boven de zeespiegel. Het ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Moraira en op zo’n 10 kilometer van het strand en de Middellandse zee. De plaats staat bekend om haar interessante historische bezienswaardigheden, waaronder de kerk van Santa María Magdalena, het kasteel van Benissa en het museum van Benissa. Het gebied ligt vlak bij Serria de Bernia omringd door een aantal kleine wijngaarden.

Alles over Benissa

Benissa, behorend tot de gemeente Benissa, is één van de oudste plaatsen aan de Costa Blanca in Spanje. De plaats ligt op 275 meter boven de zeespiegel. Het ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Moraira en op zo’n 10 kilometer van het strand en de Middellandse zee. De plaats staat bekend om haar interessante historische bezienswaardigheden, waaronder de kerk van Santa María Magdalena, het kasteel van Benissa en het museum van Benissa. Het gebied ligt vlak bij Serria de Bernia omringd door een aantal kleine wijngaarden. Benissa ligt op 139 km van Valencia, 45 km van Alicante en op 3 km van Benidorm. Benissa heeft een oppervlakte van ongeveer 70 km² en telt bijna 11.000 inwoners.

Activiteiten om te doen

Benissa klein maar fijn. Bewonder het 13e-eeuwse kasteel, Casa Museo Abargues Benissa, of de Parròquia Puríssima Xiqueta i Sant Pere Apòstol, een imposante witte kathedraal. Geniet van de lokale sfeer op de wekelijkse markt, of strijk neer op Mirador dels Molins voor een adembenemend uitzicht op de zee, Calpe, de Peñon de Ifach en de vallei.

Restaurants & bars

Bars en restaurants in Benissa vind je in Benissa zelf en het omliggende gebied en dan met name richting het strand. Een aantal restaurants in Benissa of omgeving worden aanbevolen door de Michelin Gids:

 • Casa Cantó: aan de west-kant van Benissa aan de hoofdstraat Av. del Pais Valenciá;
 • Casa Bernardi: midden in de natuur met uitzicht op de middellandse zee en Penyal d’Ifac;
 • Orobianco: daarvoor geldt hetzelfde als Casa Bernardi maar dan meer richting Calpe.

Hotels & appartementen

Ben je op zoek naar een mooi hotel of appartement in Benissa? Zoek en boek via de onderstaande buttons:

Vliegtickets

Ben je op zoek naar vliegtickets voor jouw vakantie naar Benissa? Je kunt het beste vliegen op Alicante of Valencia. Zoek de goedkoopste vliegtickets naar de Costa Blanca via Skyscanner of bekijk aan actuele aanbod van Transavia.

Benissa playa.

Foto: Cala de la Fustera/Benissa playa.

Stranden & baaien

Benissa ligt in de binnenlanden. Onderstaand een overzicht van de stranden & cala’s in het verlengde van Benissa, gelegen tussen Calpe en Moraira. Ze zijn benoemd op volgorde van noord naar zuid. De stranden met een blauwe vlag worden aangemerkt met een blauw 🔷 teken:

 • Cala Baladrar🔷;
 • Cala Advocat;
 • Cala de la Llobella;
 • Cala Pinets;
 • Cala de la Fustera/Playa Benissa🔷;
 • Cala de les Bassetes.

Winkels & supermarkten

Benissa heeft weinig winkels, daar kun je het beste voor naar Calpe gaan. Verder heeft het wel diverse supermarkten waaronder een MasyMas, Supermercados Consum en een Lidl.

Parkeren

Parkeerplaatsen zijn er genoeg in Benissa. Verschillende parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te bereiken vanaf de Av. del Pais Valencià. Zowel aan de noord-kant als zuid-kant van Benissa zijn twee grote gratis parkeerplaatsen.

De wijken

 • Benissa Centro: dit is het centrum van de stad, waar de belangrijkste winkels, restaurants en bezienswaardigheden te vinden zijn. Het is een levendig gebied met een mix van historische en moderne architectuur;
 • La Fustera: dit is een populaire toeristische wijk in Benissa, gelegen aan de kust. Het heeft een aantal prachtige stranden, waaronder de populaire Playa de la Fustera, en er zijn verschillende bars en restaurants in de omgeving;
 • Benimarco: dit is een rustige woonwijk in Benissa, gelegen tussen de stad en de kust. Het heeft een aantal mooie villa’s en appartementen, evenals een aantal lokale winkels en restaurants;
 • La Pedrera: dit is een gebied in het noorden van Benissa, omgeven door prachtige natuur en bergen. Het is een rustige omgeving met een aantal prachtige villa’s en landhuizen;
 • Benissa Costa: dit is een populaire toeristische wijk aan de kust van Benissa, met een aantal prachtige stranden en baaien. Het heeft ook een aantal internationale restaurants en bars;
 • Fanadix: dit is een rustige wijk in Benissa, gelegen tussen de stad en de kust. Het heeft een aantal mooie villa’s en appartementen, evenals een aantal lokale winkels en restaurants;
 • Llenes: dit is een landelijk gebied in Benissa, omgeven door prachtige natuur en bergen. Het heeft een aantal mooie landhuizen en boerderijen, en het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van de rust en stilte;
 • Montemar: dit is een woonwijk in Benissa, gelegen in de heuvels met prachtige uitzichten op de kust. Het heeft een aantal mooie villa’s en huizen, evenals een aantal lokale winkels en restaurants.
Fontein op Plaza Rey Jaume I in Benissa.

Foto: Fontein op Plaza Rey Jaume I in Benissa.

Natuur

Benissa ligt in een prachtig stuk natuur. Een van de belangrijkste natuurrijkdommen van de gemeente is de Sierra de Bernia. Deze bergketen strekt zich van west naar oost uit over een lengte van 11 kilometer en staat loodrecht op de mediterrane kust. Met een oppervlakte van 1.900 hectare, verdeeld over de gemeenten Callosa d’En Sarriá, Altea, Calpe, Benissa en Jalón, biedt de Sierra de Bernia diverse wandelroutes om te genieten van de prachtige natuur.

Aan de kustlijn vind je verschillende baaien en stranden. Het bekendste en meest bezochte strand is Playa de la Fustera. Benissa heeft tevens een jachthaven, Les Basetes, gelegen nabij de grens met Calpe. De haven biedt diverse faciliteiten, waaronder een café, restaurant, zeilschool en duikcentrum.

Sport

Benissa beschikt met Club de Golf Ifach over een 9 holes-Golfbaan die toegankelijk is voor golfers van elke leeftijd en niveau. Het is de perfecte plek om te golfen en tegelijkertijd te genieten van een aangename wandeling.

Wandelaars kunnen genieten van de Paseo Ecológico Benissa – Calpe, een wandelroute die je meeneemt naar enkele van de mooiste stranden en baaien van Benissa en Calpe. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten op de Middellandse Zee.

Sportliefhebbers kunnen daarnaast het beste terecht bovenin Benissa. Daar vind je een kunstgras voetbalveld, padelclub met 10 padelbanen, een sportcomplex met een sporthal en een sportcentrum waar men beschikt over een fitnessruimte, een fysiopraktijk en een binnen- en buitenzwembad.

De geschiedenis

De geschiedenis van Benissa gaat terug tot de prehistorie, en er zijn overblijfselen gevonden van de Iberische, Romeinse en Arabische beschavingen. In de middeleeuwen werd de stad veroverd door de christelijke koningen en de stadsmuren werden gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten. De economie van Benissa is traditioneel gebaseerd op de landbouw, vooral op de teelt van druiven en amandelen, evenals de productie van olijfolie.

De naam ‘Benissa’

De naam Benissa komt van het Arabische woord “Beni-Issa”, wat “zonen van Isa” betekent. Het verwijst naar de tijd dat de Moren het gebied regeerden tijdens de middeleeuwen.

Kunst & cultuur

Benissa ademt cultuur en kunst. De stad heeft een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd, wat terug te zien is in diverse bezienswaardigheden.

Musea en erfgoed:

 • Museo Arqueológico Municipal: toont archeologische vondsten uit de omgeving, van Romeinse mozaïeken tot Moorse keramiek;
 • Museo de Arte Contemporáneo: herbergt een collectie moderne en hedendaagse kunst, met werken van Spaanse en internationale kunstenaars;
 • Museo del Mar: belicht de maritieme geschiedenis van Benissa met scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en visgerei;
 • Historische gebouwen: bewonder de barokke Iglesia de la Merced, de gotische Iglesia de San Pedro Apóstol en het 14e-eeuwse Monasterio de la Merced, nu een hotel.

Festivals en evenementen:

 • Moros y Cristianos: herdenkt de herovering op de Moren met optochten, re-enactments en vuurwerk;
 • Fiestas Patronales: ter ere van de beschermheiligen, met religieuze processies, concerten, stierenrennen en kermisattracties;
 • Feria de Navidad: kerstmarkt met kraampjes vol kerstcadeaus, eten en drinken.

Kunstgaleries:

 • Galería de Arte L’Atelier: toont werken van lokale en internationale kunstenaars;
 • Galería de Arte La Casa del Artista: exposeert lokale kunstenaars;
 • Centro de Arte Taller Ivars: biedt kunstexposities, workshops en diverse evenementen.
Basílica Puríssima Xiqueta i Sant Pere Apòstol in Benissa.

Foto: Basílica Puríssima Xiqueta i Sant Pere Apòstol in Benissa.

Wist je dat…

 • de inwoners van Benissa een eigen dialect spreken, namelijk ‘el Benissero’;
 • ‘putxero de polpeen’ hier een typisch gerecht is, het bestaat uit (zoete) aardappel, rijst, octopus, amandelen, kikkererwten, knoflook, ui en tomaat;
 • Benissa ook bekend staat om de worsten, namelijk: de ‘butifarra’ (bloedworst) en de ‘llonganissa’ (traditionele worst).

Nieuws & blogs

Gastronomisch Benidorm

Houd je van lekker eten en drinken en kom je regelmatig in Benidorm? Met Benidorm Gastronomico maak je op een leuke...

La Ruta de la Tapa Altea

Ben je dol op tapas en wil je kennismaken met de horeca in Altea? Dan is La Ruta de la Tapa...

Ga naar de bovenkant