Kerngegevens Altea
Provincie: Alicante
Aantal inwoners: 21.995 (2018)
Oppervlakte: 34,43 km²
Bevolkingsdichtheid: 631 inw./km²

De ligging van Altea

Altea is een charmante en historische plaats aan de Middellandse Zee, aan de Costa Blanca in Spanje. Het biedt prachtige uitzichten op de blauwe zee en het strand. Altea ligt op 131 km van Valencia, 58 km van Alicante en op 10 km van Benidorm. Ten noorden grenst Altea aan Calpe. Ten zuiden grenst het aan Benidorm. Altea ligt midden in een grote baai. Vanuit het noorden loopt deze baai vanaf de rots Morro de Toix (285 meter hoog) vlakbij Pueblo Mascarat tot aan de vuurtoren van Albir op Punta Bombarda (54 meter hoog).

De naam ‘Altea’

De Iberiërs waren de eersten die zich vestigden in het gebied. Later volgend de Grieken. Zij begonnen een marktplaats en noemde die Althaia. Vernoemd naar ‘Althaea‘ de moeder van Meleager uit de Griekse mythologie.

Het oude centrum en de kerk

Het oude centrum van Altea is een labyrint van smalle straatjes, prachtig bewaard gebleven gebouwen en gezellige pleintjes. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Altea is de kerk van ‘Nuestra Señora del Consuelo’ oftewel ‘Església de la Mare de Déu del Consol d’Altea’.

De prachtige kerk met de blauwe koepels is gebouwd in de Moorse stijl en biedt een uniek uitzicht op de stad en de zee. Deze kerk is hét herkenningspunt van Altea en staat in het oude centrum (casco Antiquo de Altea) van de stad. Binnenin de kerk kun je genieten van de prachtige kunstwerken en het indrukwekkende interieur.

Het strand en de boulevard

Altea staat ook bekend om zijn fijne stranden. Het strand van Altea la Olla is een populaire bestemming voor zonaanbidders en watersporters. Het is een langgerekt zand- en stenen-strand met helder water en een aantal gezellige strandtentjes waar je kunt relaxen en genieten van de zon.

Naast het strand en de historische bezienswaardigheden, biedt Altea ook een aantal leuke winkeltjes en restaurants. In het oude centrum kun je genieten van traditionele tapas en andere Spaanse gerechten in de gezellige plaatselijke restaurants. Ook kun je in Altea terecht voor souvenirs en lokale producten zoals wijn, kaas en olijfolie.

Als je op zoek bent naar een unieke en historische bestemming aan de Costa Blanca, is Altea zeker een bezoek waard. De charmante straatjes, het prachtige strand en de heerlijke restaurants maken van Altea een ideale plaats om te ontspannen en te genieten van alles wat de regio te bieden heeft.

Stranden van Altea

Van het noorden naar het zuiden

  • Playa del Cap Negret
  • Playa de L’Espigó
  • Playa la Roda
  • Playa de Cap Blanc
  • Playa del Albir

Cala’s van Altea

Van het noorden naar het zuiden

  • Cala Barra Grande
  • Cala del Soio
  • Cala del Médico