Wie droomt er niet van een eigen woning in Spanje? Heerlijk, zon, zee en sangria… Maar waar moet je beginnen? Kan ik wel een hypotheek krijgen? En wat kan ik maximaal lenen?

Thom & Etienne van Hypotheek in Spanje Direct gaan je helpen jouw droom waar te maken. Zij bieden alle informatie en handige checks voor het regelen van een hypotheek in Spanje. Maak verder kennis met deze jonge ondernemers en krijg meer te weten over hun platform.

Wie zijn jullie & wat doen jullie?

Wij zijn Thom (digital product designer) en Etienne (marketing & automation strateeg). In het dagelijks leven werken wij als freelance ondernemers en daarnaast helpen wij startups en spin-offs met het lanceren, ontwikkelen en schalen van digitale startups.

Beide zijn we al jaren fan van Spanje en met name Valencia. We hebben er beide een tijdje gewoond; komen er regelmatig en we koesteren al langer de wens om hier een woning of appartement te kopen.

In het verleden zijn we die optie gaan onderzoeken, maar we liepen hier tegen een enorm stroef en verouderd systeem aan. We wilden gewoon weten of een aankoop voor ons mogelijk zou zijn i.c.m. financiering. In de realiteit hadden we gesprekken met zowel Spaanse banken of Nederlandstalige adviseurs, wat nergens toe leidde. Veel informatie bleek tegenstrijdig, er werden gouden bergen beloofd die later niet waar bleken te zijn en de Spaanse banken zijn helemaal onbegrijpelijk. Op den duur werd ons (na lange tijd) duidelijk dat een woning via financiering er op dit moment niet in zat.

De frustratie uit dat proces hebben we echter omgezet in een digitale hypotheekadviseur (hypotheekspanjedirect.nl), zodat anderen niet hetzelfde proces hoeven doorlopen als dat wij dat hebben gedaan.

Hypotheek in Spanje Direct, wat houdt dat precies in?

Onze website biedt naast alle benodigde informatie een aantal tools waarmee je kunt achterhalen of een hypotheek in Spanje voor een woningaankoop voor jou mogelijk is. En zo ja, onder welke voorwaarden, hoe hoog mag de aankoopsom zijn, hoeveel eigen geld dien je mee te brengen en nog veel meer concrete informatie.

Welke hulp/oplossingen bieden jullie aan?

Onze dienstverlening verdeeld in 3 fases:

  1. Gratis informatie op onze website: we schrijven blogs, whitepapers en eBooks over hoe het proces in Spanje werkt, gefactcheckt bij adviseurs en banken. Zo kunnen we al veel vragen in een vroeg stadium beantwoorden;
  2. Een digitaal rapport (hypotheekindicatie genoemd), waar je voor een klein bedrag van € 14,95 je mogelijkheden voor een hypotheek kan toetsen en een uitgebreide uitslag krijgt;
  3. Een eventuele opvolging via een gecertificeerde hypotheekadviseur van gerenommeerde advieskantoren. Wij werken samen met partijen die de papieren hebben om gedegen hypotheekadvies te geven en een trackrecord van tevreden klanten. Zij bieden adviesgesprekken, offertes van een Spaanse bank, financieringsopties in Nederland (overwaarde inzetten) en uiteindelijk een hypotheekaanvraag.

Lees verder onder de afbeelding.

Wat hebben jullie gebouwd en hoe werkt jullie concept?

Wij hebben het hele pré-validatieproces dat een Spaanse bank doet gedigitaliseerd en gebundeld in een online tool. Deze geeft geautomatiseerd een advies volgens richtlijnen en officiële standaarden. We gebruiken algoritmes en AI om een gedegen aankoopadvies te geven. Dus geen lange ingewikkelde gesprekken met een adviseur vol ‘mogelijkheden’, maar direct een concreet adviesrapport boordevol financiële informatie én de werking van het proces in Spanje.

Wat maakt jullie dienstverlening waardevol?

We zorgen voor standaardisatie van het validatieproces voor financiering in Spanje. Dit heeft als voordelen:

  • Een eerlijk advies op basis van richtlijnen en bankstandaarden;
  • We maken gebruik van algoritmes en berekeningen, gebaseerd op cijfers in plaats van aannames;
  • Inzicht binnen 30 minuten, waar gesprekken met adviseurs en een advies dagen of zelfs weken kunnen duren;
  • Een lage investering (€ 14,95) voor veel concrete informatie waar je mee verder kunt;
  • Realtime validatie, waardoor we aangeven in het proces dat de investering van € 14,95 mogelijk niet zinvol is;
  • Wij bekijken zowel de opties van financiering in Spanje als in Nederland (inzet overwaarde). Het is dus onafhankelijk en in het voordeel van jou als aankoper;
  • Opvolging via gerenommeerde adviseurs en advieskantoren (niet standaard in Spanje).

Er zijn ook uitdagingen uiteraard. Zo kan ons systeem moeilijk speciale situaties of afwijkingen detecteren en verwerken. Denk aan aan het lezen van jaarrekeningen of IB aangiftes. Als de klant dit verkeerd invoert, dan kan de uitkomst afwijken van de realiteit. Zeker in het geval van DGA-ondernemers of vastgoedinvesteerders is de input van data complexer.

Daarom bieden wij altijd een gesprek met een hypotheekadviseur aan. Deze kan de uitkomst met je bespreken en eventuele correcties maken op basis van jouw situatie.

Wat zijn jullie ambities?

We zagen al snel dat er heel veel mogelijkheden zijn om meer mensen te helpen. Ons doel is om het standaardisatieproces uit te breiden door samenwerking met nieuwe partners in Spanje.

Ook gaan we internationaliseren, door onze software in het Engels aan te bieden én zijn we aan het bestuderen of het systeem voor een aankoop in Portugal ook gedigitaliseerd kan worden.

Hoe is de huidige stand van zaken op de Spaanse huizenmarkt?

Deze is momenteel (maart 2024) erg goed! Afgelopen jaar was er een dip, door de snel stijgende hypotheekrentes. Maar deze zijn inmiddels weer licht gedaald en nu redelijk stabiel. Eigenlijk vergelijkbaar met Nederland. De rust en daarmee interesse in vastgoed investeringen in Spanje weer flink toegenomen.

Er is daarnaast veel interesse voor aankopen in Spanje. Uiteraard vanwege het heerlijke klimaat en de cultuur, maar ook door het aanbod van vastgoed blijft groot, terwijl de prijzen flink (30-40%) lager liggen dan in Nederland.

Wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?

We geloven dat er steeds meer buitenlanders in Spanje of het mediterraanse gebied zoals de Costa Blanca willen kopen. Wij spelen graag een kleine, maar belangrijke rol in dat proces. En mogelijk worden we ooit zelf klant van onze eigen software 😉

Daarnaast zijn we druk bezig om AI verder te integreren en onze digitale tool continu slimmer en beter te maken. De rol van de adviseur zal dus steeds verder écht specialistisch gaan worden.

Hebben jullie tips voor mensen die een huis willen kopen in Spanje?

Enorm veel! Laat je ten eerste niet gek maken. Zodra je interesse toont in een aankoop in Spanje dan wil iedereen je helpen. De concurrentie is namelijk stevig onder makelaars, projectontwikkelaars en adviseurs. Er wordt regelmatig gepusht om snel beslissingen te nemen. Wij zeggen altijd: neem de tijd en maak je eigen keuzes.

Bedenk ook dat niets in de wereld gratis is. Als iemand een dienst gratis aanbiedt, dan betekent dit dat er via een andere weg betaald wordt. En in hoeverre ben je dan onafhankelijk?

Wil je nu echt een compleet beeld van een aankoop, inclusief het financieringsproces? Dan is ons eBook een goede start. Download ons eBook en gebruik de kortingscode costablancanl voor 20% korting.