In de rubriek ‘Ondernemer aan de Costa Blanca’ maken we kennis met Nederlandstalige ondernemers aan de Costa Blanca. Wie zijn ze, wat doen ze, hoe komen ze aan hun klanten? Maar je leest ook meer over hoe zij omgaan met uitdagingen en ambities. In dit item een interview met social media manager Kim Musk!

Wie is de ondernemer Kim?

Mijn naam is Kim Musk, 28 jaar en ik kom oorspronkelijk uit Zaanstad. Ik heb een zoontje van 4 en heb hard gewerkt om te komen waar ik nu ben in mijn leven.

Ik heb een verleden van vele psychische kwetsbaarheden (verslaving, eetproblematiek, depressie, misbruik etc.) Ik kwam 6,5 jaar terug in herstel en leefde toen nog in de bijstand. Ik had mijn leven weer aardig op de rit en wilde graag voor mezelf beginnen als fotograaf. Omdat ik nog in de bijstand leefde had ik dus geen geld voor mijn marketing en dus moest ik op zoek naar een manier om zonder betaalde advertenties aan klanten te komen. Deze heb ik ontdekt en inmiddels mag ik deze methode toepassen bij meerdere bedrijven.

Ook heb ik mijn ervaringen op papier gezet, om zo anderen te kunnen helpen met mijn ervaring. Ik heb namelijk een boek geschreven “jij komt er wel meisje”. Dit is een boek gebaseerd op mijn eigen leven maar geschreven in de derde persoon. Hierin lees je over mijn weg naar herstel en wat ik heb gedaan om uit de put te komen.

Mezelf zou ik omschrijven als ambitieus, ondernemend, creatief, spontaan en iemand die niet opgeeft.

Wat brengt jou naar de Costa Blanca?

Mijn ouders zijn 1,5 jaar terug geëmigreerd en dat maakte dat ik ook steeds vaker in Spanje wilde zijn. Ik ging kijken of het mogelijk was om mijn bedrijf uit te breiden naar Spanje. Dit bleek te lukken en dus was ik ongeveer om de maand in Spanje te vinden. In januari kreeg ik mijn eigen huisje in Moraira en uiteindelijk hebben wij het besluit genomen om in augustus helemaal te gaan emigreren.

Wat doe je op dit moment als ondernemer?

Ik help gevestigde ondernemers om zonder betaalde advertenties, moeiteloos klanten aan te trekken. Dit doen we door middel van social media management, fotografie en soms door influencers in te zetten. Daarnaast geef ik ook cursussen in social media.

Hoe ziet de gemiddelde werkweek er uit voor jou?

Heel verschillend. Meestal plan ik mijn meetings tussen 11 en 14 uur. Daarbuiten kan ik lekker mijn eigen tijden indelen. Soms ben ik aan het werk tot 2 uur in de nacht omdat ik dat heerlijk vind. Maar soms lig ik ook optijd in bed en begin ik juist wat eerder.

Tijdens meetings ben ik of in gesprek met (potentiële) klanten of met mijn team om te kijken hoe het gaat met alle klanten en hoe we nog betere resultaten kunnen behalen.

Verder bedenken we content, maken we de visuals, schrijven we teksten en zorgen we er voor dat iedereen online goed zichtbaar is. Sinds kort doen we ook een stukje appointment setting en is het online cursus aanbod wat breder geworden. Op Instagram (@kim.musk) deel ik bijvoorbeeld ook veel tips over social media.

Hoe bouw jij je netwerk op aan de Costa Blanca en hoe kom je aan nieuwe klanten?

Ik houd me veel bezig met netwerken, online en offline. Het leuke aan de Costa Blanca is dat je ook zomaar iemand op het terras kunt ontmoeten. Zo heb ik ooit iemand ontmoet in Calpe en hebben deze mensen later een cursus bij mij gevolgd. Maar naast dat ik spontaan mensen tegen kom, bezoek ik ook netwerk bijeenkomsten en ben ik online heel actief. Via LinkedIn of Instagram kom ik dus ook weer aan nieuwe klanten.

Wat waren je grootste uitdagingen en hoe ben je hiermee omgegaan?

Doordat ik zo enthousiast ben heb ik nog wel eens de neiging om te veel op me te nemen. Ik zeg bijna overal ja tegen en dan ineens denk ik: oei, dat was misschien wat veel. Uiteindelijk weet ik het altijd wel te regelen en komt het wel goed maar soms liep ik wel even over.

Nu denk ik wat beter na voordat ik ja zeg en kijk ik ook echt naar wat ik er voor de ander uit kan halen, maar ook zeker voor mezelf. Ik plan ook elke week een dagje me-time in voor mezelf zodat ik even stil kan staan bij mezelf en mijn gevoel. Hoe gaat het nu met me? Waar heb ik behoefte aan? Gewoon even een dag waarbij niets moet en alles mag.

Logo Toughly

Wat zijn je ambities als ondernemer?

Ik wil nog meer ondernemers kunnen helpen om zonder betaalde advertenties, moeiteloos klanten aan te trekken. Mijn online aanbod wil ik meer vergroten om zo ook de ondernemer te helpen die nog niet toe is aan het uitbesteden van social media.

Ook wil ik mijn team verder uitbreiden zodat ik mezelf meer kan focussen op het behalen van goede resultaten en het maken van goede strategieën en wat minder bezig hoef te zijn met de uitvoering.

Heb je tips voor (startende) ondernemers aan de Costa Blanca?

Het belangrijkste uit mijn tijd toen ik net begon met ondernemen: niet opgeven, hoe moeilijk het ook is soms, gewoon door blijven gaan want anders kom je er zeker niet.

Daarnaast, zorg dat je online zichtbaar bent. Je kunt zonder gebruik te maken van advertenties al heel ver komen en netwerken is ook zeker belangrijk om te doen.

In het begin voelt het misschien alsof je het voor niets doet maar uiteindelijk ga je het effect merken van consistent zichtbaar zijn en netwerken. Op Instagram en LinkedIn deel ik dus ook veel gratis tips over hoe je social media goed kunt inzetten.

Ondernemer en marketeer Kim Musk.

Wat zijn je persoonlijke ambities?

Nog meer vanuit mezelf en mijn gevoel leven. Ik heb geleerd dat ik mag vertrouwen op mijn onderbuik gevoel en daar ben ik nu dus ook hard mee aan het werk. Dit is best lastig om toe te passen maar ik begin het al steeds meer te herkennen en dus ook er naar te handelen.

Ik ben altijd bezig met zelfontwikkeling. Momenteel volg ik een traject in Spiritus Breathwork bij een Sjamaan en daarnaast volg ik Mindset Therapie bij een mindset/business coach.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd ben ik graag samen met mijn zoontje of met vrienden/familie. Lekker op pad, terrasjes pakken, leuke activiteiten doen etc. Ook vind ik het leuk om bezig te zijn met fotografie en content creatie voor mezelf.

Welke plekken moet je absoluut bezocht hebben aan de Costa Blanca?

Calpe! Ik ben groot fan van Calpe, je hebt daar ook hele mooie plekjes waar je content kunt maken. De Spaanse trappen bijvoorbeeld of aan het water bij een soort bunker/grot. Love it!

Als afsluiter: geloof in jezelf, geef niet op en als je het leuk vind om te connecten voeg me dan zeker toe op Instagram en LinkedIn!

Meer ondernemers aan de Costa Blanca:

Monique Ruesink (Alicante Like a Local)

Tip een ondernemer!

Ken je Nederlandstalige ondernemers aan de Costa Blanca?
Of lijkt het je zelf leuk om een interview te geven? Neem contact op!