In de rubriek ‘Ondernemer aan de Costa Blanca’ maken we kennis met Nederlandstalige ondernemers aan de Costa Blanca. Wie zijn ze, wat doen ze, hoe onderhouden ze hun netwerk? Maar je leest ook meer over hoe zij omgaan met uitdagingen en ambities. In dit item een interview met een veelzijde ondernemer in Alicante, Monique Ruesink!

Wie is de ondernemer Monique?

Ik ben Monique Bos Ruesink, 40 jaar en woon al sinds 2006 in Alicante. Ik kwam hier ooit terecht tijdens een afstudeerproject op de HEAO en ben gebleven! Ik wist meteen al dat ik hier iets met het Nederlandse toerisme wilde gaan doen. Die gedrevenheid heb ik altijd al gehad. In de sport, maar ook in mijn werk als ondernemer. Ik denk dat mijn creativiteit en gedrevenheid wel kenmerkend is voor mij als ondernemer. Wanneer ik een project bijna heb afgerond, rolt er al weer wat nieuws van de stapel.

Wat is jouw connectie met de Costa Blanca?

Ik wilde tijdens mijn studie altijd al naar Spanje om de taal te leren. Die kans kreeg ik toen op de HEAO. Bij toeval kwam ik in Alicante uit. Maar inmiddels is de Costa Blanca mijn thuis. Net zoals de Achterhoek, waar ik opgegroeid ben. De Costa Blanca is een plek die voor mijn gevoel overeenkomstig is met De Achterhoek. De vriendelijkheid van de mensen, de gezellige dorpen, het ons kent ons. Alleen dan onder de Spaanse zon!

Wat doe je op dit moment als ondernemer?

Ik heb een online en offline platform voor toeristen in Alicante en omgeving. Ik organiseer evenementen, heb een eigen app met tips voor toeristen, een website met eBooks, gidsen en ik geef consulten rondom wonen en leven aan de Costa Blanca.

Hoe ziet de gemiddelde werkweek er uit voor jou?

Elke dag is anders! Soms sta ik met 35 man boven op het kasteel van Alicante en de dag erop ben ik op kantoor aan het werk aan een nieuw online product. Dat maakt het zo leuk en elke dag anders. Ik durf niet te zeggen hoeveel uur ik werk. Mijn hoofd staat nooit stil. Wanneer ik vrij ben, zie ik nog steeds overal kansen en nieuwe locaties waar ik weer iets leuks mee kan gaan doen. Zo lang werk als hobby aan voelt, is het voor mij een droombaan!

Op welke manier heb je jouw netwerk opgebouwd aan de Costa Blanca?

Ik woon al best een tijd hier natuurlijk en ik ben veel op pad. Ik kom op veel plaatsen en heb dus inmiddels een behoorlijk netwerk opgebouwd. Soms loop ik even binnen bij andere ondernemers, sommige ondernemers spreek ik alleen online. En in Spanje drink je uiteraard natuurlijk regelmatig een café con leche op een terrasje!

Wat waren je grootste uitdagingen en hoe ben je hiermee omgegaan?

Emigreren gaat je niet in de koude kleren zitten natuurlijk. Spanje is niet ver weg; maar Spanje is wel een land waar alles écht nog mañana mañana is. En qua taal zijn er natuurlijk zeker in het begin wel eens drempels. Maar daar heb ik mij nooit door laten leiden. Zakelijk gezien ook niet. Het enige dat in Spanje lastig is, is afspraken maken met andere ondernemers. Wij zijn gewend onze afspraken altijd na te komen, op tijd te zijn en vooruitstrevend te zijn. Hier heerst toch een andere cultuur. Soms moet je een lange adem hebben om vol te houden!

Wat zijn je ambities als ondernemer?

Alicante Like a Local is afgelopen twee jaar enorm gegroeid. Ik ben mij nog veel meer op het online gedeelte gaan richten; omdat het onmogelijk is om alle toeristen mee te nemen de stad door. Hier ben ik inmiddels al een heel eind mee! Maar er liggen nieuwe plannen klaar, om dit nóg groter te gaan maken.

Heb je tips voor (startende) ondernemers aan de Costa Blanca?

Laat je niet ontmoedigen wanneer het niet zo gaat als je gewend bent. Hier duurt alles langer. Geloof in je eigen idee. En kom met goed voorbereid naar Spanje. Aan de Costa Blanca spreken veel mensen nog steeds weinig Engels. De taal spreken en begrijpen is dus een must, wanneer je hier écht iets van de grond wilt krijgen.

Wat zijn je persoonlijke ambities?

Persoonlijke ambities zijn misschien wel om het ooit eens iets rustiger aan te gaan doen haha. Ik haal altijd alles uit het leven wat erin zit. Ik heb al veel gezien en gedaan. Mensen denken soms dat ik hier onder de Spaanse palmbomen met een cocktail in mijn hand zit. Maar zij zien niet dat ik achter de schermen uren en uren bezig ben met content maken, schrijven, filmen en organiseren. Het is nog steeds een one-woman-show; ik doe alles alleen. Dus eh, misschien is mijn ambitie wel om ooit een team op te richten met Alicante fans.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Mountainbiken, padellen, suppen op zee, op reis gaan met mijn gezin, wandelen aan zee, de bergen in en op vakantie gaan naar de Achterhoek naar mijn familie!

Welke plekken moet je absoluut bezocht hebben aan de Costa Blanca?

Met stip op 1 Alicante natuurlijk! Wanneer je naar Alicante komt; stuur mij vooral even een berichtje wanneer je op zoek bent naar leuke info, hotspots of je complete bedrijfsuitje of vriendenweekend door mij wilt laten organiseren! Maar ook Javea en omgeving Benissa mag je niet over slaan.

Tip een ondernemer!

Ken je Nederlandstalige ondernemers aan de Costa Blanca?
Of lijkt het je zelf leuk om een interview te geven? Neem contact op!