Regio Valencia

Kerngegevens regio Valencia
Aantal inwoners: 5.8 miljoen
Oppervlakte: 23.255 km²
Bevolkingsdichtheid: 249 inw./km²

Wat is de regio Valencia?

De regio Valencia (in Spanje ook wel Levante genoemd) is een autonome gemeenschap in het oosten van Spanje. Het bestaat uit de drie provincies: Castellón in het noorden, Valencia in het midden en Alicante in het zuiden. Alicante is tevens de hoofdstad van de regio Valencia.

Waar ligt de regio Valencia?

De regio Valencia en grenst aan vier andere regio’s, namelijk: Catalonië (noordzijde), Murcia (zuidzijde), Castilla la-Manchá en Aragón (beide aan de westzijde).

De regio Valencia heeft een rijke geschiedenis en cultuur en staat bekend om zijn prachtige kustlijn aan de Middellandse Zee, met de Costa Blanca als populaire toeristische bestemming. Naast de stranden biedt de regio ook een gevarieerd landschap, variërend van bergen tot vlaktes, en een rijke flora en fauna.

De naam ‘Valencia’

De oorsprong van de naam Valencia is niet helemaal zeker, maar er zijn verschillende theorieën over. Een theorie is dat de naam afkomstig is van het Latijnse woord “Valentia“, wat “kracht” of “sterkte” betekent.

Een andere theorie is dat de naam is afgeleid van een Keltische stam genaamd de “Volcae“, die in het gebied leefden voordat het door de Romeinen werd veroverd.

Er is ook gesuggereerd dat de naam afkomstig is van de Arabische term “wadi al-sinaa“, wat “rivier van kleurrijkheid” betekent en verwijst naar de Turia-rivier die door Valencia stroomt.

Plaatsen in de regio Valencia

De regio Valencia kent veel plaatsen. Onderstaand een overzicht van de 10 grootste plaatsen (op basis van inwoners aantallen) in de regio Valencia:

  • Valencia (790.201 inwoners)
  • Alicante (337.482 inwoners)
  • Elche (232.517 inwoners)
  • Castellón de la Plana (179.705 inwoners)
  • Torrevieja (83.364 inwoners)
  • Orihuela (79.481 inwoners)
  • Gandía (77.156 inwoners)
  • Paterna (67.331 inwoners)
  • Benidorm (67.121 inwoners)
  • Alcoy (60.155 inwoners)

Het klimaat in de regio Valencia

De regio Valencia heeft over het algemeen een mediterraan klimaat, gekenmerkt door milde winters en warme tot hete zomers. De temperaturen variëren afhankelijk van de specifieke locatie en hoogte, maar gemiddeld liggen de maximumtemperaturen in de zomer tussen de 30 en 35 graden Celsius en in de winter tussen de 15 en 20 graden Celsius.

De regio heeft ook een relatief droog klimaat, met de meeste neerslag die valt in de herfst en winter. De kustgebieden van de regio Valencia hebben vaak een aangename bries vanaf zee, wat kan helpen om de hitte in de zomer te verzachten. Over het algemeen biedt het klimaat van de regio Valencia aangename omstandigheden voor reizigers die de regio het hele jaar door willen verkennen.

Op vakantie naar de regio Valencia:

– Vliegtuig: de luchthaven van Valencia is de belangrijkste toegangspoort tot de regio Valencia en biedt internationale vluchten vanuit verschillende Europese steden. Andere luchthavens in de regio zijn Alicante-Elche en Castellon.

– Trein: de regio Valencia heeft een goed ontwikkeld treinnetwerk dat verschillende steden in de regio en daarbuiten met elkaar verbindt. Er zijn hogesnelheidstreinen beschikbaar die Madrid, Barcelona en andere grote steden verbinden met Valencia.

– Auto: als je vanuit Nederland met de auto naar de regio Valenica wilt reizen, kun je via België en Frankrijk naar Spanje rijden. De afstand vanaf Utrecht naar de Costa Blanca is ongeveer 2000 kilometer. Onderweg zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden. Eenmaal in de regio kun je gebruik maken van de snelwegen AP-7 en A-7, die langs de kust lopen en verschillende steden in de regio verbinden.

– Bus: er zijn verschillende busmaatschappijen die regelmatig busreizen aanbieden naar de de regio Valencia. Daarnaast zijn er verschillende busmaatschappijen die verschillende steden in de regio Valencia verbinden. De meeste steden hebben een centraal busstation waarvandaan je naar andere delen van de regio en daarbuiten kunt reizen.

– Boot: Valencia heeft een belangrijke haven en er zijn veerdiensten beschikbaar die de regio verbinden met de Balearen en andere delen van Spanje en Europa.