Jaarlijks maakt de reiswebsite European Best Destinations een lijst bekend met ‘Verborgen juwelen van Europa’. In de lijst van dit jaar (2024) heeft de Costa Blanca ook een belangrijk aandeel. De lijst bestaat uit 40 locaties wie men bestempeld als ‘hidden gems’.

Villajoyosa als #1

De lijst wordt aangevoerd door Villajoyosa! En dat komt voornamelijk door de gekleurde huizen aan het strand. Wat dan weer goed past bij de naam van de plaats, want ‘La Vila Joiosa’ betekent ook wel ‘de vrolijke stad’. Deze gekleurde huisjes staan bekend als ‘pintorescos’. Er zijn verschillende theorieën over de precieze reden achter hun opvallende kleuren.

Het logo van de plaats Villa Joyosa aan de Costa Blanca.

  • De meest waarschijnlijke verklaring is dat de vissers hun huizen in verschillende kleuren schilderden om ze beter te herkennen vanaf de zee. Zo konden ze, wanneer ze terugkwamen van hun visvangst, al van ver zien waar ze moesten aanmeren;
  • De kleuren dienden mogelijk ook als een vorm van identificatie voor de vissersfamilies. Elke familie had wellicht een eigen kleur of kleurencombinatie, waardoor ze hun huis gemakkelijk konden onderscheiden van de rest;
  • Sommigen suggereren dat de kleuren een religieuze symboliek hadden. De meest gebruikte kleuren, zoals blauw, wit en geel, zouden respectievelijk geloof, hoop en vreugde vertegenwoordigen.

Ongeacht de precieze oorsprong, zijn de gekleurde huisjes van Villajoyosa uitgegroeid tot een iconisch kenmerk van de stad. Ze trekken jaarlijks duizenden bezoekers die betoverd raken door de kleurrijke schoonheid.

De traditie om de huisjes te schilderen in felle kleuren wordt nog steeds voortgezet. Bewoners zijn verplicht om de originele kleuren te behouden bij het renoveren van hun huizen. De ‘pintorescos’ van Villajoyosa zijn niet de enige gekleurde vissershuisjes in Spanje. Je vindt zo ook in andere kustplaatsen, zoals Cudillero in Asturië en Manarola in Cinque Terre.

Torrevieja als #20

Verderop in de lijst komen we op plek 20 Torrevieja tegen. Torrevieja staat bekend om haar zoutmeren, Las Salinas de Torrevieja en La Mata. Deze meren zijn een belangrijke bron voor de zoutwinning. De prachtige kleuren trekt veel bezoekers aan. Het is dan ook mogelijk om de zoutmeren te bewonderen via wandelpaden en een bezoekerscentra.

Het logo van de plaats Torrevieja aan de Costa Blanca.

De roze kleur van de zoutmeren in Torrevieja, met name het La Mata-meer, is te wijten aan de aanwezigheid van een algensoort genaamd Dunaliella salina. Deze algen gedijen in zout water en produceren een rode kleurstof, bètacaroteen, als bijproduct van hun fotosyntheseproces.

Bètacaroteen is een antioxidant die de algen beschermt tegen de schadelijke effecten van fel zonlicht. De hoge concentratie van Dunaliella salina in de zoutmeren van Torrevieja, in combinatie met de intense zonnestralen in de regio, resulteert in de opvallende roze kleur van het water.

Moraira als #26

Als laatste plaats aan de Costa Blanca staat Moraira genoemd als nummer 26. Moraira is ondanks dat het een klein vissersdorpje is erg complete plaats. Zo heeft het een mooie haven het heeft verschillende kleine stranden die voorzien zijn van een blauwe vlag. Daarnaast staat Moraira ook bekend om de ruime keuze aan restaurants met o.a. de traditionele Spaanse en de internationale keuken.

Het logo van de plaats Moraira aan de Costa Blanca.

Wat is ‘European Best Destination’?

European Best Destinations is een reiswebsite dat zich richt op het promoten van onbekende en ondergewaardeerde toeristische bestemmingen in Europa. De website publiceert jaarlijks diverse ranglijsten en awards, met als doel reizigers te inspireren om nieuwe en authentieke plekken te ontdekken.