Wandelen of hardlopen naar de vuurtoren van Albir tips
Ga je een bezoek brengen aan of ben je in de omgeving van Albir & Altea? Dan is er één ding wat je gedaan moet hebben: bewandel de ‘Camino del Faro’, oftewel het ‘vuurtoren pad’. Een prachtige wandeling naar de vuurtoren van Albir.
Onderweg naar het eindpunt wordt je beloond met meerdere prachtige uitkijkpunten en nog veel meer dan dat. In deze blog lees je alles wat je moet weten over Faro del Albir en de route ernaar toe.
De vuurtoren van Albir
Al meer dan 150 jaar lang houdt de Faro del Albir, sinds 30 april 1863, trouw de wacht over de Spaanse kust. De toenemende maritieme handel in de regio maakte de bouw van deze baken noodzakelijk. Geplaatst op het noordelijkste puntje van de Sierra Gelada, waakt hij over de talloze schepen die de baai van Altea doorkruisen, waar een belangrijke vissershaven gevestigd is. Door de jaren heen is de Faro del Albir uitgegroeid tot een van de belangrijkste vuurtorens langs de Spaanse kust.
Bezoekers kunnen de toren bezoeken door de Camino del Faro (de wandelroute naar de vuurtoren) te volgen en vervolgens te genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over de omgeving. De vuurtoren, nog steeds in bedrijf, heeft een rijke geschiedenis. Vroeger werd de lamp aangedreven door olijfolie, later door andere brandstoffen, totdat in 1984 moderne zonnepanelen werden geïnstalleerd. Het licht van de toren is maar liefst 28 kilometer ver te zien.
Faro del Albir, beheerd door de havenautoriteit van de provincie Alicante, staat symbool voor de regio en is een onmiskenbaar icoon van de Costa Blanca.
Punte Bombarda
Faro del Albir ligt 112 meter boven zeeniveau, vlak naast Torre de la Punta de l’Albir, ook wel bekend als de Bombarda-toren die gebouwd is in 1562 om de kust te verdedigen tegen piraten. Deze toren is gemaakt van steen en is ongeveer 12 meter hoog. Het heeft een cilindrische vorm met een kegelvormig dak. Helaas is de toren verwoest, maar de basis staat er nog steeds. Dit punt noemt men ook wel Punta Bombarda.
Toegang tot Camino del Faro
Vroeger was de vuurtoren alleen bereikbaar per ezel of te voet. Sinds 1961 is het volledige pad naar boven toe geasfalteerd. Auto’s zijn echter niet toegestaan.
Fietsen mag, maar alleen tussen acht uur ’s avonds en tien uur ’s ochtends. Houd er rekening mee dat wandelaars voorrang hebben. Het is niet toegestaan om rondom de vuurtoren te fietsen, je kunt vlak voor de vuurtoren je fiets in het fietsenrijk zetten.
Honden zijn toegestaan op de route, maar ze moeten aan de lijn worden gehouden.
Renovatie in 2011
In 2011 is de vuurtoren en het vuurtorengebouw volledig opgeknapt tot een klein museum waarin je oude foto’s en oude apparatuur uit de begintijd kunt bekijken.
Let op dit ‘Albir Lighthouse Interpretation Centre‘ is in de winter alleen in de ochtend open en in de zomer alleen in de ochtend en middag.
Openingstijden ‘Albir Lighthouse Interpretation Centre’
In de Winter:
Maandag t/m vrijdag: | 09:00 – 14:00 uur |
Zaterdag en zondag: | 10:00 – 13:30 uur |
In de zomer:
Maandag t/m vrijdag: | 09:00 – 13:00 uur |
Zondag: | 10:00 – 13:30 uur |
Woensdag t/m zaterdag: | 18:00 – 21:00 uur |
<– swipe –>
Sierra Helada
De vuurtoren van Albir ligt in het natuurgebied Sierra Helada, ook wel Serra Gelada genoemd in het Valenciaans. Het gebergte vormt een prachtig decor voor de prachtige badplaats Albir en scheidt de stad van haar grotere buur, Benidorm.
Dit natuurpark van meer dan 5.600 hectare, maakt dit nu deel uit van een groter, zeer beschermd natuurgebied, het eerste maritieme landpark in de Valenciaanse Gemeenschap. Het park staat bekend om de fossiele duinen, grotten en oude okermijnen. Een groot deel van het terrein heeft een opvallende rode tint; er zijn ook veel prachtige baaien en baaien die bijna niet te voet bereikbaar zijn.
Populiare wandelroute Camino del Faro
Camino del Faro is een bekende en geliefde wandelroute in Albir. Het is een gemakkelijke wandeling van 5 km (heen en terug) die leidt naar de Albir-vuurtoren. De route biedt een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee, de Penyal d’Ifach en de Sierra Gelada.
Informatie over de wandeling:
Moeilijkheidsgraad: | gemakkelijk |
Afstand: | 5 km (heen en terug) |
Wandeltijd: | 60 tot 90 minuten (heen en terug) |
Toilet: | niet aanwezig |
Toegang: | gratis |
<– swipe –>
De route stap voor stap
- De start: je start de wandeling vanaf de parkeerplaats ‘Parking Faro de l’Albir’. Hier is plek voor ruim 50 auto’s. Geen plek? Dan kun je je auto ook nog kwijt in één van de omliggende straten;
- Informatieloket: bij de ingang bevindt zich een informatieloket. Hier kun je tevens gebruik maken van een drinkwaterfontein. Op de route staan voldoende afvalbakken;
- Picknick-plaats: de route start relatief vlak en al snel kom je aan de linkerzijde langs een picknick-plaats. Hier staan meerdere picknick-tafels waar je in de schaduw kunt zitten;
- Uitkijkpunt 1: na 3 bochten kom je in bocht 4 op één van de eerste uitkijkpunten. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Albir en Altea;
- De tunnel: één bocht verder kom je uit bij een 20 meter, in de rots uitgegraven, tunnel. Voordat je deze tunnel doorgaat kun je aan de linkerkant een klein paadje inlopen voor het tweede uitkijkpunt;
- Uitkijkpunt 3: eenmaal de tunnel gepasseerd kom je even verderop weer een uitkijkpunt tegen genaamd ‘Mirador del Racó del Pallarés‘, net als het vorige uitkijkpunt heb je prachtig zicht op Altea en de bergketen Sierra de Bernia, meestal kun je vanaf hier ook de Peñón de Ifach zien;
Tip voor de vroege vogels! Geen moeite om vroeg op te staan? Dan raad ik je aan om even vóór zonsopkomst de wandeling naar de vuurtoren te beginnen. Tijdens de wandeling zie je bij helder weer de zon opkomen vanaf de Middellandse Zee. Bekijk via deze website hoe laat de zon in Albir opkomt.
- De baai: je vervolgt de route een lang stuk met bochten rechts omhoog. Onderweg kijk je uit op de baai waar je zicht hebt op een historisch herkenningspunt;
- ‘Antigua mina de Ocre’: een oude okermijn. Oker is een kleiachtige substantie met ijzeroxide of -hydroxide, dat vroeger als pigment voor verf werd gebruikt. De mijn werd van het midden van de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw geëxploiteerd. Je kunt er de overblijfselen van de mijn zelf zien, inclusief het huis van de opzichter en andere bijgebouwen. Dit punt kun je bereiken door één van de onverharde routes naar beneden te volgen;
- ‘Cueva de la Ballena’: als je de verharde route vervolgd dan krijg je ondertussen al zicht op de vuurtoren van Albir. Maar voordat je het laatste stuk gaat bewandelen, kun je ook nog een kijkje nemen in de ‘Walvis mond’. Ook dit punt is te bereiken via een onverharde route;
- Uitkijktpunt 4: ‘Mirador Alfonso Yébenes Simón‘ het laatste uitkijkpunt voordat je de vuurtoren bereikt. Ment zegt dat dit punt een nog mooier uitzicht biedt dan vanaf de vuurtoren zelf. Let op, het begin is wat stijl;
- De vuurtoren: na de laatste 200 meter heb je de vuurtoren van Albir bereikt.
Tips voor jouw wandeling
- Schoeisel: draag comfortabele schoenen met goede grip;
- Kleding: draag kleding die geschikt is voor het warme weer in de zomer, neem eventueel een hoed en zonnebril mee;
- Eten en drinken: neem voldoende water en/of snacks mee, er zijn geen eetgelegenheden langs de route.
Parkeren
Je kunt je auto vlakbij de ingang van de wandelroute naar de vuurtoren parkeren op parkeerplaats ‘Parking Faro del Albir’ (google maps). Hier is plek voor ruim 50 auto’s.
Geef een reactie